Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pusztavacsi kötödések

2011.07.21

Nevelőanyámat Pluzsik Andorné sz. Kollár Máriának hívták, 1916. március 16-án született Pusztavacson.
2010. májusában, életének 95. évében halt meg Budapesten.
Édesapja Kollár József magtáros volt, Coburg herceg gazdaságában, akinek időnként parádés kocsisa is volt, majd feleségével (született Hrubos Teréz) csaknem életük végéig, 1961-ig, a Viktor-majorban laktak.

A mellékelt fotó vélhetőleg 1922-ben készült, az akkori elsőáldozáson.
Sajnos nem ismerem föl nevelőanyámat, de nagy valószínűséggel az első sorban balról a harmadik kislány lehet ő, teszem hozzá helytörténeti szempontból ennek nincs különösebb jelentősége.

elsoaldozas-pusztavacs-1922.


Családunk apai ága is kötődik Pusztavacshoz, édesapám (Pluzsik Andor) édesanyja, tehát anyai nagyanyám (Buday Lajosné sz. Mikita Teréz) is ott született, majd később Dánszentmiklóson éltek, ahol az államosításig egy kis vegyeskereskedésük volt, azt megelőzően szikvízüzemük, illetve vendéglőjük volt (a Dánosi Híres Csárda...).

Amennyiben szükségük van az eredeti fotóra is, szívesen elküldöm Önöknek - gazdagítsa Pusztavacs helytörténeti gyűjteményét.

Üdvözlettel:

Pluzsik Tamás /
pluzsik@sopron.hu
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Romhányi Elemér Festő/tanár

(Romhányi Gabriella, 2021.04.28 19:13)

Régóta kutatom a csaladi festményeket. Nem vagyok ugyan gazdag,de ha tehetném szívesen megvásárolnám nagyapám műveit.
Elérhetőségem:romhanyig@gmail.com

Romhányi Elemér Festő/tanár

(Mertlik Zoltán, 2019.11.15 11:32)

A tulajdonomba került Romhányi Elemér több festménye,és portrék is amit Pusztavacson készített az akkor ott élőkről akik a herceg gazdaságában voltak cselédek.Valamint tájképek is .Ha volna rá lehetőség szívesen odaadnám akár állandó,vagy időszaki kiállításra is .Ha valakit érdekel kérem keressen ha kell tudok fotókat is küldeni.

Pusztavacs

(Szűcs Julianna, 2012.06.13 23:11)

Üdv!
Engem nagyon érdekelne,hogy van-e valakinek a régi Présházról egy fényképe,vagy valami adata,mert az interneten nem találok róla semmit. Most itt Pusztavacson Nagy pincének nevezik.
az e-mail címem: jul_csika@freemail.hu
Előre is köszönöm: Szűcs Julianna