Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pusztavacs területén található Magyarország földrajzi középpontja. E geometriai középpont koordinátái: földrajzi szélesség 47fok 11’ és földrajzi hosszúság 19fok 30’.

Kép 

 

1978-ban Kerényi József tervei alapján épített 11m magas vörösfenyő nyolcszögletű, gúla formájú jeltorony, s a környékén pihenésre alkalmas homokpusztai gyeppel borított 4,6 hektáros természetvédelmi terület, ligetes park fogadja az odalátogatókat.

Kép

Általános nemzetközi gyakorlat, hogy az országok középpontját az erre illetékes szervek megjelölik. Magyarország földrajzi középpontjának megjelölésére az állami és társadalmi szervek részéről tapasztalható érdeklődés nyomán vállalkozott az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal. Pusztavacs hazánk földrajzi középpontja az utóbbi évtizedben egyre növekvő számú természetjárót vonzott. A középpont az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal által felállított jeltoronnyal vált igazán vonzó turisztikai célponttá. A jeltorony a pontszerű megjelölésen túl a természettudományi ismeretterjesztést is szolgálja, mint laikusok számára is használható csillagászati földrajzi megfigyelőhely.

Kép

 

 A középpont környezete felszínalaktani és tájképi szempontból egyaránt zavartalan, az országra elsődlegesen jellemző síkvidéki terület. Magyarország földrajzi középpontja koordinátáinak megállapítását, valamint geodéziai kitűzését a Földmérési Intézet és a Kartográfiai Vállalat végezte el. A védetté nyilvánítást megelőző tárgyaláson az érdekelt hatóságok és szervek a védetté nyilvánítással és a természetvédelmi előírásokkal egyetértettek. A védetté nyilvánítást akadályozó vélemény, illetve tényező az eljárás során nem merült fel.